Zielona sałatka z brokułu i jarmużu. Dorzuć jeszcze 3 składniki i podaj na kolację
Wieczór to zwykle moment, kiedy mamy nieco więcej czasu. Nie spieszymy się, nie mamy mnóstwa spraw na głowie. Możemy więc poświęcić nieco więcej czasu na to, by przygotować na kolację coś smaczniejszego niż klasyczne kanapki. Bardzo dobrym pomysłem będzie sałatka. Można ją przygotować na wiele sposobów. My jednak proponujemy dziś lekką sałatkę warzywną z brokułu i jarmużu.
Dlaczego brokuł i jarmuż są takie zdrowe?
Brokuł i jarmuż są zaliczane do superfoods, czyli produktów o wysokiej wartości odżywczej. Te zielone warzywa kryją w sobie mnóstwo cennych składników. Przede wszystkim są doskonałym źródłem beta-karotenu, chroniącego przed nowotworami i chorobami serca, a także innych przeciwutleniaczy. Zawierają też witaminę C, K, kwas foliowy, żelazo, potas i magnes. Składniki te wzmacniają układ odpornościowy i krwionośny. Poza tym, jak wszystkie warzywa, są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dlatego ich jedzenie korzystnie wpływa na naszą sylwetkę.
Jak zrobić superzdrową sałatkę z brokułu i jarmużu?
Przygotowanie sałatki należy rozpocząć od ugotowania warzyw. Gdy wystygną, wystarczy do nich dorzucić kilka smakowitych dodatków.
Przepis: Sałatka z brokułu i jarmużu
Zielona sałatka idealna na kolację
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży brokuł
- 150 g jarmużu
- 3 łyżki pestek słonecznika lub dyni
- 150 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie warzywBrokuł opłucz, podziel na różyczki. Wodę zagotuj, lekko posól, wrzuć do niej różyczki brokułu i gotuj je ok. 5 minut, by zmiękły, ale pozostały chrupkie. Brokuł wyjmij z wody. Jarmuż opłucz, porwij na kawałki, wrzuć do wody po brokule i gotuj 1-2 minuty. Wylej na sito, przelej zimną wodą, osącz. Warzywa pozostaw do wystygnięcia.
- Prażenie pestek i krojenie seraSer feta pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp na nią pestki słonecznika lub dyni, praż kilka minut. Co jakiś czas potrząśnij patelnią, by pestki równo się uprażyły. Wystudź je. Ser pokrój w kostkę.
- Wykańczanie sałatkiUgotowane warzywa umieść w salaterce, posyp je pestkami, dodaj kawałki sera. Całość oprósz solą i pieprzem, polej oliwą, wymieszaj.
Kilka wskazówek, by zielona sałatka była jeszcze zdrowsza
Przygotowując sałatkę z brokułu i jarmużu, warto przestrzegać dwóch zasad. Dzięki nim będziemy mogli w pełni skorzystać z dobrodziejstw zawartych w jej składnikach.
- Podstawą dobrego smaku i wysokiej wartości odżywczej tej sałatki, jest odpowiednie ugotowanie warzyw. W żadnym wypadku nie powinny być one miękkie i rozgotowane. Należy je dość krótko gotować, tak by pozostały chrupkie. Tylko wtedy będą smaczne i nie zniszczymy zawartych w nich cennych witamin.
- Pestki dyni czy słonecznika najzdrowsze są, gdy zjada się je na surowo. Jednak leciutko podprażone zyskają na smaku. Najlepiej więc prażyć je na suchej patelni i na niedużym ogniu. To zmniejszy ryzyko ich przegrzania i przypalenia się.